Ametiszt ásvány

Ametiszt ásvány

A testnek, a léleknek és a szellemnek is segít az ametiszt ásvány

Az ametiszt az első a 12 mesterkristályok között. Ez a csodás féldrágakő több szinten fejti ki jótékony hatását.

Ametiszt ásvány
Ametiszt ásvány

 

 

Az ametiszt már évezredek óta az egyik legfontosabb gyógyító ásványunk. Nevét a görög amethystos szóból eredeztetjük, melynek jelentése: józan. Az ókorban úgy tartották, hogy ez az ásvány segít leküzdeni a különböző függőségeket, főleg az ittasság ellen hatásos. A keresztény hitvilágban az ametiszt a mértékletesség és alázatosság köveként vált ismertté. Mindemellett többféle egészségi, lelki, mentális és szellemi problémára is jótékony hatással van az ametiszt.

Az ametiszt hatása a testre

Az ibolyalila féldrágakő sokféle módon hat az emberi szervezetre. Erősíti a kiválasztó szervek hatékonyságát, támogatja a hormonháztartást. Javít a bőrképen és az érrendszeri problémákon, enyhíti a fájdalmat (főleg a migrénes fejfájást), oldja a stresszt, tisztíja a vért és normalizálja a vérnyomást. Alkalmazható az ekcéma és az ízületi gyulladás kezelésére és segít a koncentrációban. Mindemellett serkentőleg hat az emésztőrendszer, a hasnyálmirigy és az immunrendszer működésére is. Megkönnyíti az elalvást is, ha a párnánk alá egy világos és minden zárványtól mentes ametisztet teszünk.

Ezt teszi a lélekkel és a szellemmel az ametiszt

Az ametiszt segít a veszteség és a gyász feldolgozásában, de hozzájárul a belső béke megtalálásához is. Elfogadóbbá, teszi az embert, miközben fejleszti a tudatos állapotot is. A féldrágakő segít megőrizni az éberséget, az objektivitást és a higgadtságot egy-egy nehéz helyzetben.

Így használjuk az ametiszt ásványt

Ametiszt ásvány
Ametiszt ásvány

 

 

A féldrágaköveket általában ékszerekbe foglalva vagy marokkőként viselhetjük, használhatjuk. Nincs ez másképp az ametiszt esetében sem. A hozzáértők szerint akkor a leghatásosabb, ha ékszerként viseljük, hiszen így folyamatosan kapcsolatban marad velünk, és így fejti ki áldásos hatását. Meditáció közben marokkőként a tenyérben tartva segíti a koncentrációt.

Mely csillagjegyekhez kapcsolódik az ametiszt?

Az állatövi jegy 12 szereplőjéből öthöz kapcsolódik az ibolyalila ametiszt, a Kos, a Szűz, a Nyilas, a Vízöntő és a Halak számára nagyon fontos ez az ásvány.

Fontos, hogy sose hagyjuk kint az ametisztet a tűző napon, mert elveszít a színét és erejét.

A koronacsakra köve

A koronacsakra a hetedik a csakrák sorában. A fejtetőn található meg, a spirituális tudatosságot és az univerzumhoz való kapcsolódást képviseli. Lila színnel szokás jelölni, így nem meglepő, hogy a ibolyalila ametiszt a hozzá tartozó ásvány. A régiek szerint ez a féldrágakő összeköti a fizikai létet a spirituálissal, valamint az szellemet és az érzelmeket is. Az aurát is védi, hiszen képes átalakítani a negatív energiákat. Sokak szerint az ametiszt „bekapcsolja” a médiumi képességeket azokban, akik rendelkeznek vele, de nincsenek tudatában. Emellett harmonizálja a homlok- és a torokcsakrát, valamint emeli a rezgésszintet is.

 Csakrái:

Csakrák
Csakrák

 

 

 

Homlokcsakra, koronacsakra köve

 

 

 

 

 

 

A csakrák:

szimbólumszanszkrit névmagyar néva helyemegjegyzés
Chakra01.png
MúládháraGyökér- vagy alapcsakraa gerinc tövénélAz első központnak, a gyökércsakrának elsődleges ereje van, amely négy küllőn sugárzik szét. Szimbóluma a négyszirmú vörös lótusz.
Chakra02.png
SzvádisthánaSzexcsakra vagy keresztcsonti csakraa nemi szerveknélSzimbóluma a hatszirmú fehér lótusz, belsejében a növekvő holddal.
Chakra03.png
ManipúraNapfonat- vagy köldökcsakraa köldöknélSolar plexus-nak is nevezik. Szimbóluma a tízszirmú sárga lótusz, belsejében az egyik hegyére állított háromszöggel.
Chakra04.png
AnáhataSzívcsakraa szív tájékánJelképe a tizenkét szirmú zöld virág, belsejében két egymást metsző háromszöggel (hexagram), ami a férfi és nő egyesülését jelképezi.
Chakra05.png
VisuddhaTorokcsakraa toroknálSzimbóluma a tizenhat szirmú kék vagy türkiz lótusz, belsejében ezüst félhold fehér körben.
Chakra06.png
AdzsnyáHomlokcsakraa homlokon, a szemöldökök közöttHarmadik szemnek is nevezik. Itt két kisebb csakra is található, a szóma és a manasz. Szimbóluma a lila, indigókék vagy kék színű kétszirmú lótusz.
Chakra07.png
SzahaszráraKoronacsakra vagy lótuszcsakraa fejtetőnEz a csakra rendszerint az utolsó, amely felébred. Egyes rendszerek különleges szerepe miatt nem sorolják a szokványos csakrák közé. A hindu művek ezer szirmúnak írják le. Szimbóluma az „ezerszirmú lótusz”.
A tantrikus buddhista tanokban usnísa kamala („ezerszirmú lótusz”), az „üdvösség hona”, ám ez nem szokványos csakra, különös jelentősége van, mivel úgy tartják, tiszta tudatállapot, amelynek nincs se célja se tárgya.
A hindu tanok szerint a kundalini ébredése során, amikor a női energia, a sakti egyesül a férfi energiájával, ezen a ponton áthaladva jön létre a szamádhi, vagyis a magasabb szellemi állapotban megvalósuló extázis, ami elősegíti a végső megszabadulás (nirvána) elérését.