Akvamarin ásvány

Akvamarin ásvány

Akvamarin ásvány, a bátorság köve

Ha hosszú, boldog kapcsolatra vágysz az életedben, akkor az akvamarin a te ásványod. De akkor is, ha csak szereted a szépet, a tisztaságot, a tenger kék színét. Ismerd meg az akvamarin ásványt és gyógyító erejét!

Az akvamarin eredete

Az akvamarin gyönyörű, kékeszöld színéről kapta a nevét: a latin „aqua”, „víz” és a „mare”, „tenger” szavakból áll össze.

A legenda úgy tartja, hogy az akvamarin a hableányok féltett drágaköve volt: a tenger fenekén, zárt ládában őrizték. De az ember természetesen bármit képes megszerezni: vélhetően tengerészek jutottak hozzá, akiknek a szerencsekövévé is vált az akvamarin.

Az akvamarin lelőhelyei

A világ legnagyobb akvamarin-lelőhelyei:

  • Brazília,
  • Madagaszkár,
  • Oroszország,
  • Amerikai Egyesült Államok.

Ezenkívül Nigériában is találtak még kisebb akvamarin példányokat. Európában csak Olaszországban fordulhat elő az akvamarin ásvány, de az ritkaságnak számít.

Az akvamarin tulajdonságai

Az akvamarin ásvány a berill egyik változata. Kemény, kissé törékeny, kristályai hatszögletes prizmát alkotnak, és előfordul, hogy más ásványok, egyéb anyagok találhatóak benne.

Az akvamarin egy különleges tulajdonsága, hogy ha megfelelően átvilágítjuk, miközben elforgatjuk különböző irányokba, akkor változik a színe. Ezt a jelenséget szaknyelven „pleokroizmus”-nak, többszínűségnek hívják. Az akvamarin megtöri a fénysugarakat, így ha azon keresztül nézzük a világot, az megkettőződik előttünk.

Az akvamarin spirituális szinten boldogságot, reményt sugároz, sokáig fiatalon tartja viselőjét. A párkapcsolatokat kiegyensúlyozottá teszi, növeli a párok egymás iránti bizalmát.

Összességében az akvamarin a boldogság, kiegyensúlyozottság ásványa.

Az akvamarin felhasználása

Az akvamarin egy drágakő, így leggyakrabban különböző ékszerek formájában találkozunk vele. Legtöbbször nyolcszögletes csiszolással dolgozzák ki, hogy kevésbé törjön és jobban csillogjon. Leginkább nyaklánc formájában érdemes viselni, így tudja legjobban kifejteni gyógyító energiáit; de éjszakára vegyük le.

Az akvamarint előszeretettel hamisítják, így érdemes megbízható forrásból beszerezni.

Az akvamarin fajtái

Az akvamarin maga egy ásvány, a berill egyik fajtája. Ebbe a családba tartozik még a berill és a smaragd is.

Milyen színekben fordul elő az akvamarin?

Az akvamarin legtöbbször átlátszó, áttetsző ásvány, a színe a világoskéktől a zöldeskéken át a tengerzöldig, különböző árnyalatú lehet. Létezik nem átlátszó akvamarin is, de az áttetsző változatai hatásosabbak. A legdrágább változata az átlátszó világoskék akvamarin.

Akvamarin ásvány
Akvamarin ásvány

Az akvamarin gyógyhatásai

Az ásvány jó hatással van a szemre: segíti a tiszta látást, enyhíti a fáradt szem tüneteit. Az akvamarin további gyógyhatásai:

  • immunrendszer-erősítő;
  • légúti, allergiás betegségek (szénanátha, asztma) enyhítése;
  • anyagcsere és hormonháztartás szabályozása.

Az akvamarin továbbá javítja a kedélyállapotot, csökkenti a depressziót is.

Melyik horoszkóphoz illik az akvamarin?

Az akvamarin ásványhoz rendelt csillagjegyek a Vízöntő és a Mérleg. De szokták még párosítani a Halak, Nyilas, Szűz, Bika, Ikrek, Rák jegyekhez is.

Csakrái:

Csakrák
Csakrák

 

 

 

Torokcsakra

 

 

 

 

 

 

A csakrák:

szimbólumszanszkrit névmagyar néva helyemegjegyzés
Chakra01.png
MúládháraGyökér- vagy alapcsakraa gerinc tövénélAz első központnak, a gyökércsakrának elsődleges ereje van, amely négy küllőn sugárzik szét. Szimbóluma a négyszirmú vörös lótusz.
Chakra02.png
SzvádisthánaSzexcsakra vagy keresztcsonti csakraa nemi szerveknélSzimbóluma a hatszirmú fehér lótusz, belsejében a növekvő holddal.
Chakra03.png
ManipúraNapfonat- vagy köldökcsakraa köldöknélSolar plexus-nak is nevezik. Szimbóluma a tízszirmú sárga lótusz, belsejében az egyik hegyére állított háromszöggel.
Chakra04.png
AnáhataSzívcsakraa szív tájékánJelképe a tizenkét szirmú zöld virág, belsejében két egymást metsző háromszöggel (hexagram), ami a férfi és nő egyesülését jelképezi.
Chakra05.png
VisuddhaTorokcsakraa toroknálSzimbóluma a tizenhat szirmú kék vagy türkiz lótusz, belsejében ezüst félhold fehér körben.
Chakra06.png
AdzsnyáHomlokcsakraa homlokon, a szemöldökök közöttHarmadik szemnek is nevezik. Itt két kisebb csakra is található, a szóma és a manasz. Szimbóluma a lila, indigókék vagy kék színű kétszirmú lótusz.
Chakra07.png
SzahaszráraKoronacsakra vagy lótuszcsakraa fejtetőnEz a csakra rendszerint az utolsó, amely felébred. Egyes rendszerek különleges szerepe miatt nem sorolják a szokványos csakrák közé. A hindu művek ezer szirmúnak írják le. Szimbóluma az „ezerszirmú lótusz”.
A tantrikus buddhista tanokban usnísa kamala („ezerszirmú lótusz”), az „üdvösség hona”, ám ez nem szokványos csakra, különös jelentősége van, mivel úgy tartják, tiszta tudatállapot, amelynek nincs se célja se tárgya.
A hindu tanok szerint a kundalini ébredése során, amikor a női energia, a sakti egyesül a férfi energiájával, ezen a ponton áthaladva jön létre a szamádhi, vagyis a magasabb szellemi állapotban megvalósuló extázis, ami elősegíti a végső megszabadulás (nirvána) elérését.