Aragonit ásvány csontnak és léleknek egyaránt erőt

Aragonit ásvány

 

Csontnak és léleknek egyaránt erőt ad az aragonit és a kalcit

Első hallásra furcsa lehet, hogy egyszerre két ásványról is szót ejtünk egy bejegyzésen belül. Az igazság azonban az, hogy az aragonit és a kalcit egymás testvérei, hiszen az utóbbiból jön létre az előbbi. De lássuk, mi is az igazi titka ezeknek a köveknek!

Az aragonit – aminek semmi köze Aragornhoz a Gyűrűk ura sagaból – egy igazán különleges ásvány.

Érdekességét az adja, hogy ez másik ásványból alakul ki, mégpedig a kalcitból. Ez egy karbonátásvány, mely hő hatására változik aragonittá.

Maga a kalcit is igen értékes, hiszen víztiszta és nagykristályos változatát, az izlandi pátot – vagy más néven a jégkalcitot – már a vikingek is felhasználták arra, hogy megtalálják a helyes irányt a háborgó tengeren.

Az aragonit színe változó, hiszen a benne található vas mennyiségétől függ, ez pedig minden lelőhelyen más és más. Természetes módon lehet fehér, barna, zöld, kék, sárga, de még fekete színekben játszó is, áttetsző vagy épp átlátszatlan.

Mivel nem könnyű megmunkálni anélkül, hogy ne sérülne az aragonit puha szerkezete, főleg dísztárgyakat készítenek belőle, de a megfelelő minőségű és összetételű kövekből ékszerekbe is kerül, különleges kiegészítő és díszítő elemként.

Aragonit ásvány
Aragonit ásvány Szlovákiából

Segít mozgékonynak és nyugodtnak maradni az aragonit

A stressz a mindennapjaink része, azonban a túlzott mennyiségű feszültség komoly egészségügyi problémákat okozhat fizikai és mentális, lelki szinten is.

Az aragonit és a kalcit ezt a stresszt enyhíti, hiszen az aragonit a gyökér-, a kalcit pedig a napfonatcsakrához is kapcsolódik.

Az ásványok megnyugodni, felszabadulni a nyomás alól és erőt adnak a kitartáshoz a legnehezebb időszakokban is.

Mindkét ásvány remekül földeli a negatív energiákat, fejlesztik a türelem és az elfogadás képességét.

Kalciumtartalmánál fogva az aragonit és a kalcit segíthet a porckorongok problémái esetén, de a leginkább igénybe vett ízületek – például a térd – egészségét is óvja.

Mindemellett a bél- és gyomor egyes betegségeire is csillapító hatással van.

A Bak csillagjegy köveként is ismert, ami nem meglepő, hiszen ennek a jegynek gyengéi éppen a csontjai.

Bak csillagjegy
Bak csillagjegy

Magyarország is természetes lelőhelynek számít

Az aragonit gyakran megtalálható magmatikus kőzetekben és ilyent bizony bőven akad hazánk területén.

A Balaton-felvidék bazalthegyei, a Badacsony, illetve a Velencei-hegység egyaránt ilyen, nem csoda, hogy mindenhol megtalálhatóak e kristály darabjai.

Mindemellett hévizes forrásokból kioldódó mészkőben és cseppkőbarlangokban is találkozhatunk vele, például a Budai-hegységben, Dorog és Kesztölc térségében.

A budapesti Gellérthegyben egy 1964-es kutatófúrás során jutottak el a kutatók a Szent Iván barlangból egy olyan terembe, amelynek falát vastagon borították az aragonit kristályok. Nem meglepő módon az új felfedezést Aragonit-barlangnak nevezték el, de azóta is elzárva tartják.

Aragonit ásvány
Aragonit ásvány

Ásványok cikkek: