Foszfosziderit ásvány, Magyarországon is találhatsz

foszfosziderit

Magyarországon is találhatsz a ritka, de csodás hatású foszfosziderit ásványt

A világ minden táján találkozhatunk azzal a ritka gyógyító kővel, amelynek nevét két mineralógus alkotta meg. A vas-foszfát ugyanis nem volt elég izgalmas, így a szakértők két görög szó összeolvasztásával új nevet adtak neki. Az elnevezés egy igen hasznos ásványt takar, amelyik megérdemli a megkülönböztetett figyelmet.

Alig több mint 130 évvel ezelőtt, 1890-ben nevezte el a vas-foszfátot Karl Heinrich Emil Georg Busz és Willi Bruhns német mineralisták – a görög phospate (foszfát), illetve a szintén görög sidero (vas) – szavakat összeolvasva foszfoszideritnek.

A közvélemény azonnal kedvelni kezdte az új nevet annak ellenére, hogy mindössze 32 évvel korábban került először leírásra a francia Alfred Des Cloizeaux által, aki a jóval kevésbé szofisztikált nevet, az 1-es típusú hureaulit néven jegyezte be.

Mindenhol megtalálható, de igencsak ritkán a foszfosziderit ásvány

A legnemesebb fémek és ásványok igen ritkák, többek között emiatt is értékesek. Ilyen a foszfosziderit is, amely csekély mennyiségben, de igen sok országban található meg bolygónkon. A foszfosziderit vas és foszfor alapú szilikát ásvány, mely a gyógyító kövek között puhának számít.

A világ minden táján, Ausztráliában, Afrikában, Európában és az amerikai kontinensen is fellelhető, sőt még Magyarországon is találhatunk ebből, az összetételétől függően mohazöld, vörös, bíborlila, narancssárga, sötétkék és barackszínben is megjelenő ásványból.

Érdekesség, hogy ezen árnyalatok mellett még színtelen változatban is találkozhatunk vele egyes területeken. Hazánkban 2006-ban regisztrálták fellelhető „új” ásványként.

foszfosziderit

Így hat a foszfosziderin

Ez a gyógyító kő a Szűz csillagjegyűek számára ajánlott és a szív-, valamint a homlokcsakrához kapcsolódik, és ezeken keresztül fejti ki áldásos hatását. Egyensúlyozó kőként tartják számon, mivel képes elnyelni a negatív energiákat, ezáltal hozzájárul a sikeres újrakezdéshez és reményt ad. Segít leküzdeni a haragot és megteremteni a stabilitást.

Fizikailag a foszfosziderin enyhíti a menopauza, pajzsmirigy-, mellékvese, tüdő-, szív- és felső légúti problémák tüneteit és támogatja az idegrendszer működését is. Magas rezgésének segítségével – ha éjjel a párna alá kerül -, megoldást nyújt az alvásproblémák esetén is, ami manapság népbetegségnek számít, valamint csökkenti a nyugtalanságot is, ami a stressz legfőbb tünete.

A foszfosziderin ásvány minden formájában segít

A különböző foszfosziderit változatok közül a bíbor és a lila árnyalatúak a legritkábbak és legértékesebbek, de a többi színárnyalatból is készítenek ékszereket, marokköveket.

Ez utóbbiak meditáció közben, kristályrácsként is alkalmazható, de már az is sokat javít az általános közérzeten, ha folyamatosan karnyújtásnyira a közelünkben tartjuk, vagy – ahogy már említettük – éjjelre a párnánk alá helyezzük.

Ékszerként viselve folyamatosan fejti ki hatását, árasztja nyugtató energiáját és semlegesíti a negatív energiákat, ezzel is védve pszichés, lelki és fizikai egészségünket.

foszfosziderit

Vissza a főoldalra