Dalmatajáspis ásvány

Dalmatajáspis ásvány

 

Egy jáspis, ami nem jáspis, mégis nagy az ereje

Első pillantásra a dalmatajáspis ásvány inkább tűnik egy vidám külsejű folyami kavicsnak, de érdemes nagy figyelmet fordítani rá, mivel a testre és lélekre gyakorolt hatása igen széleskörű. De vigyázat, hamisítják!

Bár jáspisnak nevezik, a dalmatajáspis valószínűleg inkább vulkáni eredetű, mivel az eredeti, bézs színe mellett a benne található pettyek magnéziumot, turmalint, nátriumot, szilíciumot és vas-oxidot tartalmaznak, és barna vagy fekete színűek, szabálytalan alakúak.

Ez a gyógyító ásvány nem véletlenül kapta ezt a nevet, valóban a dalmatakutyák mintájához való hasonlatossága ihlette. Találkozhatunk még vele porfirit, dalmatinerkő, dalmatakő és riebeckit-kalcit néven is.

Dalmatajáspis ásvány
Dalmatajáspis ásvány

Ezeken a területeken hatásos a dalmatajáspis ásvány

A hozzáértők szerint ez a nemrég megismert gyógyító ásvány elsősorban a lélek és a test összehangolásáért felel.

A gyökér- és a szakrális csakrához kapcsolódik.

Felélénkíti a bennünk rejlő gyermeket, erősíti a szellemet és segít ismét megtalálni azt a játékos énünket, amelyet a mindennapi stressz miatt talán már el is felejtettünk.

A gyerekeknek is jó szolgálatot tesz ez az ásvány, hiszen távol tartja a rémálmokat. Erősíti a családi kötelékeket és a barátságokat. Javítja az érzelmi harmóniát, ösztönzi a hűséget.

Támogatja a dohányzásról való leszokást azzal, hogy erősíti az akaratot és elszántságot. Stimulálja az idegeket, megelőzi az izomgörcsöket, javítja a porcok és inak állapotát.

Javíthatja az immunrendszer működését is azáltal, hogy segíti a méregtelenítést, így például az emésztőrendszert és a bőrt is tisztítja.

Javítja a spirituális energia áramlását, a fizikai erőnlétet és az örömre való képességet.

Segít megnyugtatni az ideges háziállatokat, főleg a kutyák idegrendszerére van csillapító hatással, míg az egészségükre serkentőleg hat.

Dalmatajáspis ásvány
Dalmatajáspis ásvány

Így hozza meg hatását a dalmatajáspis

Ez a különleges gyógyító ásvány akkor fejti ki legjobban hatását, ha folyamatosan a közelünkben van, ezért is praktikus, hogy a dalmatajáspisból leginkább ékszereket – karkötőket, medálokat – készítenek, amelyeket mindig hordhatunk. Arra azonban nagyon kell figyelni, hogy igazi ásványt viseljünk, mert csak így részesülhetünk áldásos hatásaiból.

Dalmatajáspis ásvány
Dalmatajáspis ásvány

Ezekből a jelekből ismerhető fel az eredeti dalmatajáspis

A dalmatajáspis azért is különleges ásvány, mert színezhető és csiszolható. Épp ezen tulajdonságai teszik viszonylag könnyűvé a hamisítását, ezért fontos odafigyelni pár dologra.

Az első és legfontosabb, ami elárulja, hogy eredeti ásványból készült-e egy ékszer, az a pettyek formája. Ha ezek szabálytalanok, nincs gond. Ha viszont szinte – vagy teljesen – egyformák, akkor minden bizonnyal mesterséges festéssel van dolgunk.

A másik ismertetőjele az eredetiségnek a súly. A valódi ásvány nehéz, a gyöngy azonban könnyű. A harmadik egyértelmű nyoma annak, hogy hamisítvánnyal találkoztunk az nem más, mint az ár. A valódi dalmatajáspis ugyanis drágább, mint a műanyag „utángyártott” példányok.